Den lilla ön Dyrön som började befolkas under 1700-talet har i dag omkring 200 boende som bor där året runt. Det finns inga bilar på ön och för att ta dig dit får du åka färja, antingen från Åstol, Tjörnekalv eller Rönnäng.
År 1902 invigde Oscar II Nordhamnen, som också är den första hamnen i Sverige som byggts med statsunderstöd. Fisket var fram till 1960-talet en stor sysselsättning på Dyrön. I början av 1970-talet fanns det tolv fiskebåtar som alla fiskade sill. Tyvärr försvann sillen och gränserna för fiske blev större. I dag är det bara ett litet antal fiskare kvar som har Dyrön som hemmahamn.
Olja på Dyrön
Sedan 1930-talet har det funnits oljeförsäljning på ön. En man med namn Fredrik Nilsson fraktade olja till Dyröns fiskebåtar från Göteborg. Däcksman var Hjalmar Karlsson, och Harald Karlsson fanns med på oljebåten. När Fredrik Nilsson lämnade firman tog Harald Karlsson och Olof Augustsson över den. Efter dem tog Olof Augustssons son Gunnar Augustsson över och grundade ”Gunnars båtturer”. Han drev även tillsammans med Erik Winkler oljeförsäljning ända fram till 1990.
I augusti 1990 övertog Elisabeth och Dan-Tore firman ”Dyröns oljor” tillsammans med bunkerbåten M/T MONETT. Bunkerbåten byggdes i Lödelse 1939. Båten blev senare ombyggd och förlängd 1964 i Djupviks varv. Innan båten kom till Dyrön hade den varit på Klädesholmen som också är känd för sin goda sill, Fiskebäck och Mollösund. MONETT är 19 meter lång, 5 meter bred och den hade då en lastkapacitet på 85 000 liter diesel och 10 000 liter vatten. Under 1990-talet var företagets väsentligaste jobb att leverera diesel till fiskefartygen. Försäljningen av eldningsolja utvecklades och från att ha varit inriktad på att enbart sälja till fastigheterna på Dyrön, kunde de nu också sälja till de närliggande öarna. År 2009 lämnade MONETT Dyrön.
Dyröns bastu
Denna eluppvärmda bastu drivs av Dyröns Samhällsförening. År 2008 utnämndes bastun av finska Sisuradion på Sveriges Radio till Sveriges finaste. Bastun som ligger på öns sydsida har en otrolig utsikt över Marstrands- och Hakefjorden, och den är handikappanpassad. Precis utanför går farleden till Stenungsund, Wallhamn och Uddevalla. Det ryms tolv personer i Dyröns bastu det finns även ett relaxrum och ett litet, gemensamt omklädningsrum. När du bastat färdigt kan du hoppa ner i vattnet från bryggan intill. Det kan vara höga vågor och strömt så det är bäst att vara försiktig. I en separat byggnad finns toalett och dusch och under sommaren kan du duscha i en härlig utomhusdusch.